Verkkouutiset

Nostokurki-indeksi kertoo: Jos kunnantalon katolta ei näy rakennustyömaita, on syytä huoleen

Vanhojen asuntojen hinnat nousivat toukokuussa edelleen isoissa kaupungeissa ja laskivat rakennemuutoksista kärsivillä muuttotappioalueilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa pääkaupunkiseudulla 3,1 prosenttia edellisvuodesta, kun taas muualla maassa ne laskivat 1,7 prosenttia. Keskimäärin koko maassa hinnat nousivat 0,6 prosenttia.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen luottolaitos Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan asuntojen hinnat hengähtivät vuoden alussa, mutta kevätaurinko kiihdytti kauppaa ja hintoja etenkin kasvukeskuksissa.

– Kaupunkien voittokulku näkyy selvimmin asuntomarkkinoilla: isot ja kasvavat kaupungit menestyvät, muuttotappio- ja rakennemuutoksista kärsivät paikkakunnat taistelevat laskevien hintojen ja hiipuvien kauppamäärien kanssa. Perinteinen nostokurki-indeksi kertoo nyt osuvasti alueen elinvoimasta: jos kunnantalon katolta ei näy rakennustyömaita, on syytä olla huolissaan alueen kehityskulusta, Brotherus toteaa Hypon tiedotteessa.

Raju rakentaminen tasoittaa hänen mukaansa hieman pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun hintarallia. Ilman uudistuotantoa väestönmuutokset valuisivat vain hintoihin, mikä toimisi pullonkaulana koko maan kasvukyvylle.

– Kova kasvu, kuluttajien hurja luottamus ja toipuvat työmarkkinat auttavat asuntomarkkinoita. Tänä vuonna hinnat nousevat koko maassa puolisentoista prosenttia, mutta erot eri alueiden välillä vain kasvavat. Onneksi Suomessa ei näy asuntokuplaa kansainvälistenkään tutkimusten perusteella. Tukholman tauti pidetään jatkossakin loitolla huolehtimalla suurten kaupunkien kasvusta, kaavoituksesta ja riittävästä rakentamisesta, Brotherus huomauttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)